animale de companie
Tags:  ingrijire   pesti   acvariu

Corpul pestelui - anatomia exterioara a pestelui

Scheletul pestilor
Pestii se impart in doua mari grupe, in functie de materialul din care este format scheletul lor. Pestii mari, din categoria rechinului fac parte din categoria pestilor cartilaginosi, in timp ce pestii cu care esti obisnuit in acvariu au scheletul osos.

Pielea pestilor
Pielea majoritatii pestilor de acvariu este acoperita cu solzi ce se aseaza unul peste unul asemeni tiglelor pe un acoperis. Solzii sunt rezistenti la apa si protejeaza corpul pestelui. Pielea pestelui secreta un mucus care inconjura tot corpul pestelui si il fereste astfel de infectii. Daca atingi prea mult pestii din acvariul tau le indepartezi acest mucus protector si le pui viata in pericol.

Branhiile pestilor
Pestii respira, ca si oamenii si au nevoie de oxigen. In lipsa acestuia se sufoca. Respiratia pestilor se realizeaza cu ajutorul branhiilor, locul in care ohigenul trece in sange, iar dioxidul de carbon este eliminat la exterior. Branhiile unui peste sanatos au o culoare rosu intens, datorita prezentei unei cantitati foarte mari de oxigen in sange. Daca pestele nu are oxigen suficient, este bolnav sau mort, branhiile devin maro. La pestii ososi branhiile sunt acoperite de o zona solzoasa numita operculum.

Corpul pestilor
Forma corpului pestilor ne poate povesti multe despre modul de viata al acestora. Pestii cu trup fusiform, alingit sunt pesti pradatori, care pot innota cu o viteza foarte mare, sau pesti care se bazeaza pe viteza de innot pentru a scapa de pradatori. Pestii cu trup subtire ating viteze foarte mari in timpul innotului si pot innota rapid un timp destul de lung fara sa oboseasca. Pestii tropicali, care au corpul turtit pe laterale nu prind viteza mare la innot decat o perioada scurta de timp. Ei nu se bazeaza pe viteza pentru a prinde hrana sau pentru a fugi de pradatori, ci pe capacitatea lor de a se ascunde. Pestii turtiti de sus in jos stau de obicei pe fundul oceanului si au o culoare cenusie, sau isi pot schimba culoarea pentru a se camufla.

Aripioarele pestilor
Pestii au mai multe tipuri de aripioare, cu care innoata dar si cu care se apara. Aripioarele nepereche ale pestilor sunt aripioara dorsala, aripioara anala si coada, iar aripioarele pereche sunt aripioarele pectorale si aripioarele pelviene. Aripioarele au o structura sustinuta de nervuri puternice, si au marimi si forme diferite in functie de felul in care s-a dezvoltat fiecare specie.

Aripioarele pectorale sunt folosite mai ales la miscarile de rotatie, de intoarcere, dar au si un rol in sustinerea pestelui, in atingere si in innot.

Aripioarele pelviene ofera stabilitate pestelui si il ajuta sa-si incetineasca viteza.

Aripioara dorsala, care la unii pesti este impartita in mai multe aripioare ofera stabilitate pestelui si il ajuta sa execute intoarceri "bruste".

Aripioara anala ofera stabilitate pestelui.

Coada ajuta pestele sa innoate, ea fiind principalul mijloc de locomotie al pestelui.

Coada pestilor
Forma cozii pestilor ne arata cat de repede pot innota acestia:

Coada ascutita este semnul unui peste care poate innota foarte repede perioade mari de timp.

Coada in furca este specifica pestilor care de asemenea innoata repede, dar nu pentru timp foarte indelungat. Cu cat este mai adanca "furca" cu atat pestele este un innotator mai rapid.

Cozile rotunde sau drepte sunt specifice pestilor lenti, care nu sunt innotatori rapizi. Totusi, si acesti pesti sunt capabili de miscari rapide dar scurte.

Ochii pestilor
Pestii sunt fiinte care se bazeaza pe vaz pentru a-si prinde hrana. Ochii pestilor care se hranesc noaptea sunt foarte mari. Rechinii au chiar pupila si unele specii de rechin au o pleaopa ce se inchide si se deschide de jos in sus. Pestii de acvariu nu au insa nici pupile, nici pleaoape.

Tags:  ingrijire   pesti   acvariu



Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici