animale de companie
Tags:  boli   pisica   diabet

Pisicile si diabetul

Ce este diabetul?
Diabetul zaharat este una dintre bolile cel mai des intalnite la oameni. Din nefericire aceasta boala afecteaza si majoritatea speciilor de animale de casa, mai ales cateii si pisicile. Principalul simptom de diabet, atat la oameni cat si la animale este setea mare si consumul mare de apa.

Diabetul duce la ridicarea cronica a nivelului glucozei sau zaharului din sange. Nivelul corect al zaharului in sange este mentinut de o serie de hormoni, dintre care cel mai important este insulina, produsa de pancreas, un organ mic din apropierea intestinelor. Aceasta insulina scade nivelul zaharului din sange dupa fiecare masa, iar deficitul de insulina sau insensibilitatea celulelor corpului la insulina existenta duc la diabet.

Cele doua tipuri de diabet
Exista doua forme de diabet: tipul I si tipul II. Deficienta absoluta de insulina duce la formarea diabetului tip I, determinat de un numar insuficient de celule pancreatice producatoare de insulina.  Aceasta forma de diabet este forma cea mai grava a bolii. Tratamentul acesteia consta intr-o dieta severa, multa miscare si tratament cu insulina. Pisicile fac cel mai frecvent diabetul de tip I, si vor avea nevoie de injectii cu insulina administrate zilnic, care vor duce la scaderea nivelului de zahar din sange.

Diabetul de tipul II se produce prin lipsa relativa a celulelor producatoare de insulina si prin insensibilitatea celulelor organismului la efectele insulinei. Forma mai usoara, diabetul de tipul II se trateaza prin dieta alimentara, controlul greutatii corporale si evitarea supraponderarii si prin administrarea unor medicamente care fac celulele organislului mai sensibile la efectele insulinei. Acest tip de diabet se intalneste mai des la pisici decat la caini, iar cheia succesului acestui tratament la pisici este administrarea unei diete bogate in fibre, evitarea supraalimentarii care duce la ingrasarea pisicii si administrarea la recomandarea veterianrului a pastilelor din farmacii recomandate oamenilor care sufera de diabet tip II.

Pisicile care beau prea multa apa
Principalul simptom al diabetului este setea excesiva si consumul excesiv de apa, combinat cu o urinare frecventa. Majoritatea proprietarilor de pisici care observa aceste simptome la pisica lor ar trebui sa consulte veterinarul, pentru ca diabetul, daca despre el este vorba, lasat netratat pune in pericol viata pisicii. Chiar daca aceste simptome pot fi cauza si a altor boli, diabetul trebuie totusi avut in vedere.

Pisicile diabetice, asemeni oamenilor, au nevoie de tratament medical.  Evolutia necontrolata a bolii duce la cresteri ale nivelului glicemiei ce conduce apoi la deshidratare si dereglari chimice in organism care au ca efect final coma sau moartea.

Primul pas in tratarea bolii este stabilirea unui diagnostic corect. Asta implica ca pisica sa fie examinata de un veterinar, care va recomanda sa i se faca niste analize la urina (pentru a se masura cantitatea de zahar din aceasta) si la sange (pentru a se determian nivelul glucozei din acesta). Deseori este nevoie si de alte teste pentru a se stabili corect medicatia cea mai eficienta. O data ce diagnosticul s-a pus medicul veterinar si proprietarul pisicii vor colabora pentru controlarea diabetului, reusind astfel sa-i asigure pisicii o viata fericita.
Tags:  boli   pisica   diabet


9 comentarii

nina - 08.12.2012
Motanul are 12 ani si are diabet de tip II.Poate fii masurata glicemia cu un glucometu?

andrei - 29.03.2011
mihai,tare ti-as baga motanul ala al tau de 19 cm intr-o priza si sa ti se prajeasca. nenorocit labagiu ce esti.

mihai - 25.02.2011
buna sunt muriel am un motan de 19 cm .....cine doreste sa il pupe

Marcu - 04.10.2010
vand insulina mixtard 30 care poate fi administrata si la pisici am 9 cartuse le dau cu 150 lei cartusul este de 3ml sunt 100 u.i pe ml deci 300 u.i pe cartus.ptr detalii 0764314991

Sorban Margareta - 17.02.2010
Am o pisica de 12 ani bolnava de diabet dependent de insulina,momentan nu pot sa fac rost de insulina, rog persoanele iubitoare de pisici care au insulina sau pot sa-mi ofere o adresa de unde as putea procua insulina.Mentionez ca eu locuiesc in Oradea si as prefera o lacatie apropiata.Pot fi contacta si la tel.0744-705496.Multumesc .

Silvia Matache - 16.10.2009
Citeste si tu, te rog

lupulescu gabriela - 03.06.2009
Diabetul la pisici este reversibil, daca este diagnosticat la timp si tratat corect. Hraniti pisica cu Hills m\d felline si injectati-i insulina la 12 sau la 24 de ore .Procedati dupa cum urmeaza: masurati glicemia,apoi hraniti pisica, dupa jumatate de ora injectati o unitate de insulina apoi masurati glicemia din doua in doua ore ca sa vedeti la ce interval de timp are insulina efect maxim. Daca efectul maxim este la 3-5 ore necesita insulina la 12 ore, daca efectul maxim este la 8-10 ore necesita insulina la 24 de ore.Aveti grija glicemia nu trebuie sa scada sub 80 caci apare efectul rebound- adica o glicemie scazuta va duca la o crestere ulterioara a glicemiei. Dozele de insulina le veti stabili in functie de glicemia pe care o are inainte de administrarea insulinei si difera de la zi la zi si cred ca de la un organism la altul. Este o munca foarte anevoioasa, depinde si cat de docila este pisica pentru ca stresul cu atatea intepaturi poate sa-i urce glicemia. De asemenea glicemia foarte mica este periculoasa.Nu sunt medic dar va scriu din proprie experienta. Am avut o pisica batrana care a facut diabet, din pacate diagnosticul nu a fost pus la timp medicii la care am fost nu aveau experienta si am inceput tratamentul cu insulina dupa doua luni de incertitudini.M-am descurcat de una singura doar cu ce am citit pe internet si cu sfaturile primite online de la domnul Liviu Gaita din Bucuresti. Dupa 5 luni de insulina de doua ori pe zi pisica mea s-a vindecat si am mers numai pe dieta.Frustrant pentru mine este faptul ca desi pisica mea s-a refacut foarte bine la un an si doua luni dupa ce s-a imbolnavit de diabet a murit din cauza ca a facut cancer la ficat, organismul ei batran si slabit a cedat in alta parte .Totusi lupta ei si a mea cu diabetul nu a fost zadarnica pentru ca totusi a mai trait un an si doua luni din care 11 luni s-a simtit foarte bine, iar eu mi-am petrecut foarte mult timp cu ea in aceasta perioada.Sper ca comentariul meu sa fie citit de toti care au nevoie.Daca pisica are diabet nu alergati cu ea de la un cabinet la altul ci administrat-i cat mai urgent insulina si procurati-va neaparat un glucometru a carui corectitudine o puteti verifica masurand glicemia din sange capilar, concomitent cu sangele recoltat din vena ,pentru analiza de laborator, asa veti vedea daca glucometrul are o abatere si cat este ea.Cel mai usor de recoltat sange pentru glucometru este din interiorul pavilionului urechii unde trec multe vinisoare de sange.Multa sanatate.

corina - 31.03.2009
va recomand sa luati legatura urgent cu doctorita Fernoaga de la Facultatea de Medicina Veterinara;

daniela - 19.02.2009
Salut. Sunt propietara unui motan in varsta de 12 ani care are diabet. Suntem inca in perioada de stabilire a dozei de insulina. Merge foarte greu pt ca, glicemia se incapataneaza sa ramana la valori mari . In ce priveste alimentatia, nu stiu ce fel de hrana ar fi mai potrivita: cea gatita in casa sau dieta de Hills.........Daca ma poate ajuta cineva, astept un sfat....


Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici