Pisicile si diabetul
Ce este diabetul?
Diabetul zaharat este una dintre bolile cel mai des intalnite la oameni. Din nefericire aceasta boala afecteaza si majoritatea speciilor de animale de casa, mai ales cateii si pisicile. Principalul simptom de diabet, atat la oameni cat si la animale este setea mare si consumul mare de apa.
Diabetul duce la ridicarea cronica a nivelului glucozei sau zaharului din sange. Nivelul corect al zaharului in sange este mentinut de o serie de hormoni, dintre care cel mai important este insulina, produsa de pancreas, un organ mic din apropierea intestinelor. Aceasta insulina scade nivelul zaharului din sange dupa fiecare masa, iar deficitul de insulina sau insensibilitatea celulelor corpului la insulina existenta duc la diabet.
Cele doua tipuri de diabet
Exista doua forme de diabet: tipul I si tipul II. Deficienta absoluta de insulina duce la formarea diabetului tip I, determinat de un numar insuficient de celule pancreatice producatoare de insulina. Aceasta forma de diabet este forma cea mai grava a bolii. Tratamentul acesteia consta intr-o dieta severa, multa miscare si tratament cu insulina. Pisicile fac cel mai frecvent diabetul de tip I, si vor avea nevoie de injectii cu insulina administrate zilnic, care vor duce la scaderea nivelului de zahar din sange.
Diabetul de tipul II se produce prin lipsa relativa a celulelor producatoare de insulina si prin insensibilitatea celulelor organismului la efectele insulinei. Forma mai usoara, diabetul de tipul II se trateaza prin dieta alimentara, controlul greutatii corporale si evitarea supraponderarii si prin administrarea unor medicamente care fac celulele organislului mai sensibile la efectele insulinei. Acest tip de diabet se intalneste mai des la pisici decat la caini, iar cheia succesului acestui tratament la pisici este administrarea unei diete bogate in fibre, evitarea supraalimentarii care duce la ingrasarea pisicii si administrarea la recomandarea veterianrului a pastilelor din farmacii recomandate oamenilor care sufera de diabet tip II.
Pisicile care beau prea multa apa
Principalul simptom al diabetului este setea excesiva si consumul excesiv de apa, combinat cu o urinare frecventa. Majoritatea proprietarilor de pisici care observa aceste simptome la pisica lor ar trebui sa consulte veterinarul, pentru ca diabetul, daca despre el este vorba, lasat netratat pune in pericol viata pisicii. Chiar daca aceste simptome pot fi cauza si a altor boli, diabetul trebuie totusi avut in vedere.
Pisicile diabetice, asemeni oamenilor, au nevoie de tratament medical. Evolutia necontrolata a bolii duce la cresteri ale nivelului glicemiei ce conduce apoi la deshidratare si dereglari chimice in organism care au ca efect final coma sau moartea.
Primul pas in tratarea bolii este stabilirea unui diagnostic corect. Asta implica ca pisica sa fie examinata de un veterinar, care va recomanda sa i se faca niste analize la urina (pentru a se masura cantitatea de zahar din aceasta) si la sange (pentru a se determian nivelul glucozei din acesta). Deseori este nevoie si de alte teste pentru a se stabili corect medicatia cea mai eficienta. O data ce diagnosticul s-a pus medicul veterinar si proprietarul pisicii vor colabora pentru controlarea diabetului, reusind astfel sa-i asigure pisicii o viata fericita.
- Trimite aceasta pagina:
-