animale de companie
Tags:  boli   pisica

Sindromul urologic felin - probleme urinare la motani si pisici

Ce este sindromul urologic felin?
Sindromul urologic felin este un termen prin care sunt descrise afectiunile tractului urinar inferior la pisici, inclusiv petrele la rinichi si la vezica urinara, blocajele urinare si cistitele.

Ce anume cauzeaza aparitia sindromului urologic felin, si cat de des se intalneste aceasta boala?
Sindromul urologic felin afecteaza arpoximativ 30% dintre pisicile domestice, iar durerile care insotesc aceasta boala dau mari spaime stapanilor acestor pisici. Prima infectie urinara apare de obicei la varsta de 2-6 ani, caz in care trebuie sa urmati cu strictete sfatul medicului veterinar, si trebuie sa luati pe viitor masuri de prevenire, pentru ca problemele urinare sa nu reapara la pisica dumenavoastra. Intre 10 si 20% dintre pisicile care au avut o data o problema urinara vor avea o revenire a bolii in aceiasi faza sau mai grava. De aceea este bine sa luati masuri de prevedere si sa-i cereti veterinarului sfaturi despre combaterea posibilitatii reambolnavirii.

Factorii care duc la aparitia problemelor aparatului urinar la pisici sunt: stresul, PH-ul urinei, calitatea apei pe care pisica o bea, si mai ales faptul ca pisica manaca numai mancare solida, uscata, de tipul granulelor speciale pentru pisici.

Ce sunt cistitele la pisici?
Atunci cand ceva irita peretele interior al vezicii urinare, se creaza o iritare a vezicii, astfel ajunganu-se la cistita. Cea mai des intalnita sursa a acestei iritatii la pisici este urina retinuta in vezica pentru o perioada mai lunga de timp. De asemenea, cistita la pisici poate fi provocata de nisip sau pietre la vezica precum si de infectii provocate de organisme straine ajunse in vezica urinara a pisicii. Deoarece anusul la pisici (si la pisici si la motani) este amplasat chiar deasupra deschiderii uretrei, este usor pentru bacterii si microbi sa formeze colonii chiar in uretra si in vezica urinara. Aceasta nu este o problema daca pisica urineaza normal si are un sistem urinar sanatos, dar devine o problema atunci cand volumul urinei scade si aceasta devine mai concentrata, si cand nisipul, pietrele si bacteriile pot duce la dezvoltarea unor boli ale sistemului urinar.

Cum iti dai seama ca este vorba despre sindromul urologic felin
Daca pisica sau motanul tau pare ca vrea sa urineze des, dar cantitatea de urina pe care o face de fiecare data este mica, atunci inseamna ca pisica sufera de un sindrom urologic. Daca observi simptomele prezentate mai sus nu mai e timp de pierdut, mergi de urgenta la medic. Neglijata, problema va evolua doar in sens negativ. In timp vezica urinara se va bloca complet si boala va atinge stadiul acut. Pisica nu va mai putea urina deloc si va avea dureri cumplite. In acest stadiu, rinichii produc in continuare urina, dar aceasta nu mai poate fi eliminata prin vezica urinara. Vezica se umple asadar pana la refuz. Daca cumva descoperi boala pisicii tocmai in acest stadiu du pisica in acelasi minut la medic. Se spune ca in acest caz pisicile mai au 72 de ore la dispozitie pentru a fi salvate, dar de obicei timpul efectiv este mult mai scurt.

Rinichii, incapand cu acest stadiu al bolii nu mai pot filtra ureea, toxica, care se degaja in sange favorizand otravirea cu uree. Daca pisica nu este dusa la medic pentru a i se inlatura blocajul urinal vezica ei se va sparge si pisica va muri in chinuri.  Fiecare minut pierdut, in care nu mergi la veterinar pisica va suferi dureri infioratoare, deci scuteste-o de suferinta si actioneaza!

Ce poti face sa previi sindromul urologic la pisici?
In primul rand ofera-i pisicii in permanenta multa apa proaspata. In al 2-lea rand ai in vedere ca principalul responsabil pentru aceasta problema urologica este hrana uscata pentru pisici. Hrana uscata contine foarte multa pulbere, care absoarbe lichidele si forteaza corpul pisicii sa produca o urina mult mai concentrata, care produce iritatii ale vecii urinare. Ai in vedere asadar sa-i oferi pisicii destul de des hrana moale. In acelasi timp, atat hrana uscata, cat si hrana moale din comert  contin un nivel ridicat de magneziu, ceea ce ridica automat PH-ul urinei. Un PH ridicat al urinei duce de asemenea la cistite. Asadar daca ii oferi pisicii tale hrana speciala pentru pisici din comert citeste eticheta producatorilor, pentru a gasi ambalajele pe care este specificat ca mancarea ofera controlul PH-ului urinei. Astfel, urina pisicii isi va pastra un PH normal, intre 6 si 6.5.

Stresul si sindromul urologic la pisici
O pisica stresata prefera sa stea ascunsa si nu va mai face drumuri atat de dese spre olita sau lada de nisip, si nici spre bolul cu apa. Astfel ea se poate imbolnavi. In acelasi timp, o pisica cu o boala ce-i afecteaza sistemul imunitar sau care sufera de diabet poate sa se imbolnaveasca mai usor de cistite.

Simptome ale cistitei la pisici
In primul rand, cum am ami precizat, este bine sa-ti observi pisica. Daca vrea sa urineze des, dar nu poate, sau urineaza foarte putin, este posibil sa aiba un sindrom urologic. Aveti in vedere ca urina sa nu fie inchisa la culaore sau sa nu aiba urme de sange. Deseori pisicile cu probleme de urinare nu mai vor sa faca la cutia cu nisip sau la olita, ci urineaza alaturi, sau lasa dare sau picuri de urina rosie sau intunecata, deci aveti in vedere sia cest aspect. Orice simptom asemanator cere consultul de urgenta alunui medic veterinar.

Sindromul urologic se paote repeta?
Sindromul urologic din pacate se repeta destul de des la motanii castrati. Ei ajung uneori sa aiba o adevarata rana in interior, si daca acesta este cazul atunci ei trebuiesc operati. La operatie se ajunge insa doar in ultima instanta, pentru ca un motan operat va fi predispus si mai mult infectiilor urinare. Aceasta operatie se face doar daca motanul intamppina prea des probleme legate de sindromul urologic.

In concluzie, problemele urinare la pisici le pot pune viata in perisol. Nu lasati o astfel de problema netratata si mergeti de urgenta la veterinar oricand suspectati pisica de o astfel de boala.
 
Tags:  boli   pisica


13 comentarii

mirela - 12.01.2018
MARINA si CRISTINA numai cand citesc ce ati scris incep sa plang.

mirela - 12.01.2018
da asa este Cristina mi sa intamplat si mie si stiu ce dureros este sa pierzi un animal drag.Stiu credema eu tin foarte mult la animale.DA stiu prin ce momente groaznice am trecut.

Maria - 19.12.2011
Ca tot veni vorba de problee urinare... eu trebuie sa ii fac pisicii mele o analiza urinara. Lady a mea este extrem de energica, dar este si foarte sensibila. Data trecuta cand i-a prelvat proba de urina, a plans saracuta ca altceva vreo doua zile si se tot ligea acolo... imi era frica sa nu faca o infectie. De data asta n-am mai vrut sondare, asa ca m-am interesat putin... am gasit un nisip special, se numeste MediCat. Zice acolo ca este un nisip hidrofob pe care il pui in litiera si nu absoarbe urina. Cica ar fi si antibacterian, deci nu o sa compromita proba prelevata. Dar eu tot ce stiu stiu de pe site-uri. Voi ati auzit de el? A folosit cineva? Stiti daca e bun?

marina - 13.03.2011
Nu cred ca te crede nimeni nebuna, oricine are un animale site cat de mult te poti atasa de el. Cred ca nu ti-a scris nimeni pentru ca ai scris la un articol despre sindromul urologic felin, si probabil putina lume intra sa citeasca asta. Cu timpul durerea va mai trece si ai sa-ti amintesti mai mult momentele frumoase petrecute cu motanul tau. Si fii sigura ca lui ii este bine acum. Pup

cristina - 13.03.2011
sa stii ca nu pot uita asa usor gandul meu este la el,la cat a suferit si sa chinuit ,nu-i pot uita ochi care cereau ajutor,cine nu are un animal in casa nu stie cat de mare este suferinta de al pierde,probabil cine ma aude zice ca sunt nebuna,ca sufar pentru un animal,de aceia nu am primit incurajari de la nimeni decat de la tine .mersi mult te voi tine minte.

marina - 13.03.2011
Imi pare foarte rau pentru el. Si eu am pierdut animale pentru care nu am putut face nimic, desi am incercat, dar recunosc ca nu le cunosteam de atata vreme ca tine. Trebuie sa fie tare greu pentru tine. Nu stiu ce alt gand ar putea sa te concoleze decat sa stii ca el acum nu mai sufera si este cu siguranta intr-o lume mai buna, si tu i-ai fost alaturi si ai facut tot ce ai fi putut face pentru el. Cu siguranta o sa-l mai vezi cand o sa fie vremea si atunci nu o sa mai sufere si o sa fiti fericiti. Te pup si iti urez multa sanatate.

cristina - 13.03.2011
marina te apreciez foarte mult pentru faptul ca mi-ai fost alaturi dar in aceasta dimineata cand mam dus la el isi tragea ultima suflare iam spus tatal nostru ,a mieunat foarte urat sa uitat in ochi mei si mi-a murit in brate. marina daca ti-as povesti cate nazbatii facea sicur lai fi iubit si tu ,cand venea seara si vedea ca fac patul de culcare venea fuga si se baga sub plapuma sau in parul meu si torcea toata noaptea.nu cerea afara pana dimineata cand ne trezeam noi,dar sa stii ca nu a facut in casa niciodata.eu stau la curte dar el statea mai mult in casa.sotul meu la ingropat cu lacrimi in ochi multumesc mult pentru sprijin.

marina - 12.03.2011
Ai incercat la Ortovet? Asta e site-ul lor: http://www.ortovet.ro/ . Scrie-le sau suna-i si vezi ce te sfatuiesc. Din cate stiu, au o politica foarte clara pentru eutanasierea animalelor si nu recomanda asta decat daca animalul sufera mult si nu se mai paote face nimic pentru el. Daca motanul sufera foarte rau si crezi ca singura alinare pentru el poate fi moartea, atunci trebuie sa ai in vedere chiar eutanasierea, si crede-ma, sunt o persoana care este complet impotriva acestei proceduri. Dar daca vorbesti cu cei de la ortovet si iti recomanda asta, daca motanul are dureri si sufera, atunci cred ca trebuie sa-ti iei inima in dinti si sa te gandesti si la procedurta asta. Scrie-le celor de la ortovet cat mai repede posibil si te rog mult tine-ma la curent cu ce se intampla cu motanul tau. Multa sanatate pentru amandoi :*

cristina - 12.03.2011
marina am uitat sa-ti spun ca sunt din com jilava jud ilfov

cristina - 12.03.2011
multumesc mult marina ce pot face plang de o saptamana nu mai pot sa l vad ca sufera a slabit foarte mult nu stiu un alt doctor unde sa ma duc toata lumea spune ca va muri. iar trebui transplant de rinichi dar nu se face la noi in tara . am cheltuit 500 de lei cu el si dupa aia mia spus ca nu se poate face nimic si pisicul meu va muri .nu ma ajuta nimeni.este animalul vieti mele plang in truna cand al vad cat sufera ma-m rugat in genunchi la dumnezeu sa-i curme viata.o incurajare din partea voastra mar ajuta foarte mult.
Pagina 1 2




Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici