animale de companie
Tags:  pui   fatare   pisica   gestanta

Pui de pisica orfan? Cum sa-l cresti

 Rareori este planificat acest lucru, sau este o problema de sansa, dar intr-o zi te poti trezi tinand in brate un pisoi complet fara ajutor si fara mama. Exista un numar de motive de ce pisoii, unul singur sau un cuib intreg, pot fi orfani. Este posibil ca mama sa fi murit la nastere, sau esti ghidat de sunetul mieunaturilor pisoilor pe care ii gasesti abandonati pe o parte a soselei. Este posibil ca o mama sa-i fi respins pur si simplu, sau nu a putut sa-i alapteze, deoarece cuibul este prea mare si atunci respinge unul sau mai multi pui. Oricare ar fi explicatia, un pui nou nascut sau orfan nu poate sa supravietuiasca daca nu intervine nimeni. Bineinteles, ti-ar placea sa ajuti acest animal micut si vulnerabil si sa-i dai o sansa de a supravietui, dar de unde trebuie sa incepi?

Pisoii sunt dependenti de ingrijirea mamei lor pentru cel putin primele saptamani de viata. Ei au nevoie de caldura si adapost, de o mancare consistenta cu o formula nutritionala potrivita si de prezenta altor feline sau a oamenilor pentru a asigura socializarea. Vulnerabili si dependenti, ei au nevoie de atentia unui "parinte adoptiv" iubitor pentru ca toate necesitatile sale sa fie indeplinite. Alternativa ideala a unei mame naturale este o alta regina care alapteaza deja. Daca se intampla sa stii o astfel de familie felina, incearca sa plasezi puiul la aceasta "mama adoptiva". De obicei reginele accepta introducerea unui pui orfan, mai ales daca acesta are aproximativ aceeasi varsta cu puii ei. Daca nu exista nici o pisica mama, pregateste-te de o perioada care iti va ocupa foarte mult timp, dar care va fi o experienta satisfacatoare.

 Echipamentul de care vei avea nevoie:
       • Cutie carton
       • Prosoape
       • Scutece
       • O lampa sau o garnitura de incalzire
       • Mancare pentru pui
       • Biberoane
       • Termometru
       • Vase pentru sterilizare
       • Vata
       • Cantar
       • Carnetel de notite

Cutia pentru cuib
O simpla cutie de carton este foarte buna ca sa-i faci un cuib puiului, si poate fi inlocuita de cate ori este nevoie. Asigura-te ca partile sunt destul de inalte pentru a preveni iesirea accidentala a puiului, iar cutia sa fie destul de larga pentru a permite miscarea (mai ales spre si departe de sursa de caldura), dar nu asa de mare incat puiul sa se simta pierdut in ea. O cutie de carton ar trebui sa fie adecvata si usor de curatat. Asigura-te ca nici o parte nu atarna sau vreun colt nu se strange pentru a prinde micutul animal. Captuseste fundul cu prosoape si pune un scutec rezistent la apa deasupra (cu partea care absoarbe in sus). Vei avea nevoie de o sursa de caldura, care poate fi un bec de 60 watt pe care il pui la vreo 60 cm de pui, sau de o garnitura de caldura (plasata dedesubtul cutiei) care sa acopere doar jumatate din suprafata. Atentie: garniturile de caldura pot fi periculos de fierbinti, si nu ar trebui puse niciodata in contact direct cu puii. Garnitura ar trebui sa se intinda doar pe o parte a cuibului, pentru a permite puilor sa aleaga daca vor sa mearga spre sau sa se indeparteze de caldura, dupa vointa lor. Pentru prima saptamana de viata, temperatura cuibului ar trebui sa fie de aproximativ 88 -92°F, in a doua saptamana de viata ar trebui sa fie de 85°F, iar in saptamana a treia si a patra de 70°-75°F.

Examinarea veterinara
Daca nu esti familiar cu mama sau cu puii, o vizita la veterinar este o prima etapa foarte importanta. Veterinarul tau iti poate raspunde la intrebari si poate verifica daca exista vreo problema serioasa (infestare cu pureci, de exemplu, care poate duce la o anemie fatala la noii nascuti, in timp ce virusul care ataca caile respiratorii pot provoca discomfort, lucru ce ii poate determina pe pisoi sa nu mai manance si sa bea apa). Unele anormalitati congenitale, cum ar fi cerul gurii incomplet inchis, pot fi identificate chiar si la cei mai tineri pisoi. Este posibil sa fie necesar sa vaccinezi acesti pisoi orfani care nu au primit lapte de la mama lor (este vorba de laptele din primele 2 zile de dupa nastere care contine anumite substante).

Hranirea puilor orfani

Greutatea puilor ar trebui monitorizata indeaproape folosind un cantar. Notand inregistrarile kilogramelor intr-un jurnal iti poate fi de ajutor daca intampini probleme si trebuie sa-ti consulti veterinarul. de obicei puii nou nascuti au cam 100 g, si ar trebui sa-si dubleze greutatea pe perioada primei saptamani.
 Puii au anumite nevoi nutritionale care nu pot fi indeplinite de laptele de vaca, si ar trebui hraniti cu un lapte comercial produs special pentru pui, care poate fi procurat de la veterinar sau de la un pet shop. Deoarece ei nu pot bea foarte mult o data, pisoii ar trebui hraniti aproximativ la 2-4 ore (mai des la inceput, si mai rar mai tarziu), urmand tabelul de hranire furnizat in prospect. Este normal ca fecalele puilor sa fie moi, dar diareea poate indica supraalimentarea, si de aceea au nevoie de mai multe lichide pentru a inlocui ceea ce se pierde. Cere sfatul veterinarului daca diareea persista. Folosind lapte praf poti sa prepari destul lapte pentru o zi, dar trebuie sa pui la frigider cantitatea ce a ramas. Inainte de a hrani puii incalzeste laptele cu grija pana la 100° F (plasand vasul rezistent intr-un alt vas cu apa fierbinte, si nu folosi niciodata cuptorul cu microunde).

Hraneste fiecare pui atunci cand sta in picioare, fara a forta ca laptele sa iasa sau fara a strange sticla (impingand laptele in gura pisoiului poti provoca aspiratia lichidului in plamani). Scarpina sau maseaza puiul dupa masa pentru a "ragai" aerul inghitit. De asemenea este important sa mimezi lingerea mamei feline a zonei urogenitale cu o bucata de vata moale si cald pentru a stimula urinarea si defecarea (o astfel de stimulare dupa hranire este necesara cel putin pana cand puiul ajunge la varsta de trei saptamani).
Pe la varsta de trei saptamani, si mai sigur pe la 4 saptamani, pisoii ar trebui sa fie interesati sa bea dintr-un vas adanc. O cantitate mica de praf fin de mancare solida poate fi introdusa la patru saptamani si adaugata la lapte. Tot acum se incepe intarcarea, care ar trebui sa fie incheiata definitiv la 6-7 saptamani.
Pisoii ar trebui sa castige in greutate in mod constant (aproximativ 10 g pe zi). Daca pisoiul nu ia in greutate sau pare prea linistit sau din contra plange prea mult, ar trebui vazut de un veterinar.

Socializarea
Un efect bun al hranitului cu sticla este ca pisoii vor fi luati si stransi in brate de mai multe ori pe zi. Aceasta luare un brate este o parte importanta a socializarii pisoilor. In afara de faptul ca sunt tinuti in brate de tine, este bine sa-i lasi cu alte pisici (asigurandu-te mai intai ca toti pisoii sau pisicile au fost vaccinate de virusi comuni). Cand este posibil, pisoii orfani ar trebui crescuti in compania altora.
Dupa o luna de munca sarguincioasa, fii sigur ca vei vedea rezultatul ingrijirii si atentiei tale iubitoare: un pisoi galagios si sanatos care alearga prin casa, abia oprindu-se sa ia o gura de mancare.


http://www.petclub.ro/index/pisici/sanatatea_31.htm
Tags:  pui   fatare   pisica   gestanta


135 comentarii

Jessica - 16.06.2012
Corina - este posibil sã fi mâncat mult sau sã aibã ºi viermiºori. Þinând cont cã ceilalþi pisoi au murit, este posibil ca pisica sã aibã mai mult lapte, iar pisoiul mânâncã tot ce prinde. Totuºi, veterinarul trebuia sã ºtie sã dea un rãspuns :| cã de-aia are diplomã ºi experienþã. Teodora - da este o infecþie. Bãnuiesc cã i se lipeºte ochiul. Cu o vatã înmuiatã în apã cãlduþã ºterge-i ochiul pânã se dezlipeºte. Pisoiul sã fie þinut la cãldurã ºi dus la medicul veterinar (competent) ca sã îi dea un tratament.

Jessica Ristea - 09.06.2012
si eu am o pisicuta de o zi si chiar miau fost de ajutor sfaturile acestea ...ms!!!!

teodora - 08.06.2012
buna!eu am 11 ani si am gasit 4 pisoi mici de o luna.Din pacate unul are o problema destul de grava la ochi.cred ca o infectie .va rog sa-mi dati sfaturi e adresa de mess teodora_bz@yahoo.com.

Corina - 06.06.2012
am si eu o problemuta la un pui mic de pisica. are mamica, are 12 zile, ochisorii deschisi dar de 2 zile are pe burtica o umflatura uracioasa. cam in jurul buricului, pielea e intinsa (nu are fire de blana) si are un aspect de parca sta sa plesneasca. e destul de vioi, mananca bine, miauna cand nu e pisica-mama in jona si ii e foame da rnu stiu ce sa ii fac. veterinarul din sat zice c anu se pricepe la pisici.... pisica a fatat greu iar primii 2 au fost morti. El e al treilea si nu i-am dat nici o sansa la nastere... multumesc de sfaturi

Hosu Cristina - 31.05.2012
deci este foarte folositor.

Delinke - 27.05.2012
multumesc pentru sfaturi,pisoi mei sunt multumiti si am iesit cu rezultate bune

Ana - 25.08.2011
Buna snt o fetita de 11 ani si eu cu prieteni mei am gasit un pisoi mic si negru iam dat lapte dulce si a baut ce mai trb ca sa ceasca sanatos si frumos ? pnt ca nu vrem sa facem pacat iam facut un adapos intr-o cutie si in cutiam am pus o patura calduroasa saracu pisoi nu are frati sau surori si nu are mama se spuna ca mama lui a murit la nastere pacat pnt el si noi akm il ingrijim ca un mic copilasi daca aveti sfaturi sa ne dati va rog sa scrieti pe id acesta yagmur_alb@yahoo.com Va multumesc :*

Dana - 24.08.2011
Buna. Am si eu o problema cu pisoiul meu. Are aproximativ 3 saptamani, de o saptamana a ramas fara mama. Il hranesc cu seringa, mananca bine, doarme si se joaca. Astazi a avut pentru prima oara scaun[de cand este la mine]. Totul a fost bine, insa de azi-dimineata a avut diaree de doua ori si miauna destul de tare in momentul in care isi facea nevoile. Nu stiu ce ar putea avea si ce as putea eu sa ii fac

Tav - 10.08.2011
am un pui de pisica nu stiu cate zile are dar nu i au dat ochii inca. cand l am fasit avea scaun si pofta de mancare...acum nici nu prea mananca si nu are scaun cu toate ca ii fac masaj... app i dau sa manance lapte cu galbenush si ou.

andreea - 13.07.2011
alberto imi pare bine ca iti pasa de pui .eu acum iti scriu deoarece dabia am prit calculator.a da ce varsta ai?te pup! pa.




Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici