Ingrijirea si dresajul cainilor
Procurarea unui catel
Intr-o familie exista de obicei pareri diferite in ceea ce priveste calitatile cainelui care umreaza a fi achizitionat. Femeia prefera un caine cu care sa poata iesi la plimbare, copii isi doresc un bun prieten pentru joaca, vesel si bland, iar barbatul, mai practic, e de parere ca cel mai bine este sa procure un caine nepretentios, usor de intretinut. Nu trebuie scapat din vedere nici pretul mancarii, deoarece un caine mare consuma mult mai mult decat unul mic. Cainii au nevoie de un spatiu de joaca si de unul in care sa manace. Deoarece sunt preferati masculii, deoarece familia scapa de grija urmasilor.
Cainii prefera traiul in grupuri mici. Ei sunt sociabili si le place sa se joace. Intre caini se stabileste o ierarhie sociala, astfel incat ei traiesc impreuna in armonie. Daca se poate se recomanda sa tineti 2 sau mai multi caini impreuna.
La alegere apare si problema: caine de rasa sau caine fara rasa, mai ales ca acel din urma este oferit la un pret mai mic sau chiar si gratis. Cine nu pune pret pe frumusetea si caracterul specifice anumitor rase poate face o achizitie foarte buna cu un caine comunitar, mai ales ca astfel ofera o sansa de viata unui catel care ar putea suferi mult pe strada. Varsta cea mai buna la care poate fi achizitionat un caine este de 8 saptamanai.
Ingrijirea si dresajul cainilor
In ceea ce priveste ingrijirea cainelui se face deseori greseala de a-l rasfata prea mult. Cainele trebuie sa aiba spatiul lui, un cosulet sau o cutie cu perne, in care sa se poata retrage. Cainii tineri trebuie sa invete cat mai repede comenzile "vino" si "sezi" si de asemenea trebuiesc in vatati sa mearga in lesa. Tot de tineri cainii vor invata usor sa aporteze obiecte, sa le caute si sa dea labuta. Aruncarea obiectelor va declansa in caine instinctul de vanatoare. Este bine sa evitati aruncarea pietrelor, in care cainele se poate rani sau isi poate rupe dintii si aruncarea obiectelor mici, care pot fi inghitite de caine, din exces de zel. Atunci cand cainele aduce obiectul si este laudat sau recompensat el va fi si mai fericit sa-l aduca din nou, pentru a-si dovedi utilitatea.
Cainele trebuie obisnuit de timpuriu cu alti caini. Cand se intalnesc 2 caini se saluta cu o anumita solemnitate ( se vorbeste chiar despre un ceremonial de salut). Daca cei 2 caini se simpatizeaza si au intentii pasnice, incep sa dea din coada. Daca " nu se pot mirosi" incep sa maraie. Cainele care maraie trebuie tras de lesa inapoi.
In educarea cainelui trebuie sa se aiba in vedere ca comenzile efectuate bine sa fie rasplatite cu laude. Cainele tanar invata repede cuvintele "bravo", "asa", insotite de o mangaiere, si isi va da silinta sa fie laudat cat mai des. Cainii nu cunosc notiunile de "bine " si "rau", pentru ca nu fac legatura intre fapte. Pedepsirea cainelui nu trebuie sa se faca cu asprime. Este de ajuns sa i se spuna "nu" sau "rusine" pentru ca sa-si dea seama ca a facut ceva gresit. Nu loviti niciodata cainele. Altfel ii veti creste starea de teama, nesiguranta si neincrederea in dumneavaostra.
Cum educam cainele sa-si faca "nevoile" afara
Cainele mai trebuie educat consecvent ca sa nu faca murdarie in casa. Cainii tineri trebuiesc dusi afara in timpul zilei, la interval de circa 2 ore, ca sa invete sa-si faca nevoile. Daca din intamplare catelul "se scapa" nu trebuie facuta galagie din cauza asta. Este suficient sa i se spuna "nu" ca sa-si dea seama de greseala. Locul pe care l-a murdarit trebuie bine curatat si acoperit cu un dezinfectant sau cu parfum. Cainele tanar crede ca depunerea urinei in locuinta serveste drept marcarea teritoriului si o repeta daca mirosul urinei ii aduce aminte de ea. Comportamentul lui nu este deci pasibil de pedeapsa.
Cainele si copiii
Cainelui tanar ii place sa stea in cosuletul lui. De asemenea, ii place sa se joace cu copiii. Cainele oboseste insa repede si dupa 20-30 de minute de joc se retrage in "cuibul" sau. Copiii trebuiesc informati asupra nevoilor de somn ale catelului, pentru a evita reactiilede aparare din partea anialului. Cainilor le place sa se joace cu jucarii mai ales cand acestea scot zgomot.
Obiceiuri proaste ale cainilor
Intre a 3-a si a 6-a luna de viata cainele invata "principiile" care stau la baza comportamnetului sau, cu alte cuvinte i se formeaza caracterul. Cainele intelege ierarhia sociala din cadrul familiei in care traieste. Deosebeste vocea energica a stapanului, de cea tandra a stapanei si de vocile deschise ale copiilor si se adapteaza "raportului de forte". Obiceiurile rele ale cainelui sunt uneori incurajate chiar de catre om. Cainele efectueaza in locuinta o "recunoastere a teritoriului" si cu aceasta ocazie se aseaza pe fotolii sau chiar pe pat. Daca nu i se atrage imediat atentia printr-un "nu" raspicat el prinde repede gustul unor asemenea obiciuri pe care le practica ori de cate ori este nesupravgheat.
Inainte de a se aseza familia la masa este bine sa i se dea cainelui de mancare. In timpul mesei sa nu i se acorde nici o atentie chiar daca alearga incoace si incolo mirosind si schelalalind. Daca membrii familiei ii arunca din cand in cand cate o bucaitca de mancare el va considera ca asa ceva este normal si se va transforma intr-un "cersetor".
Antrenamente speciale
La varsta de 10-12 luni cainii devin adulti si se poate incepe cu antrenamentul lor. O dresura speciala se va face caiilor antrenati pentru a conduce oamenii orbi. Instinctul inascut de vanatoare poate fi folosit in cadrul antrenamentelor petru scopuri utile. Cainii pot fi invatati sa urmareasca persoane fugare, sa le atace pana ce se opresc si sa le lase in pace la semnalul antrenorului.
Schimbarea stapanului unui caine
Incepand cu al 3-lea an din viata cainelel nu-si mai schimba obiceiurile. Ii este tot mai greu sa se adapteze unui nou proprietar, si din cauza asta se mai intampla sa-l muste, neconsiderandu-l "animal cu rang superior". Cand se muta cusca sau culcusul cianelui trebuie sa i se lase suficient timp sa se obisnuiasca, discutand in primele zile prieteneste cu el, laudandu-l deseori, fara a se exagera insa. Cainele trebuie sa se obisnuiasca initial cu insusirile olfactive ale noii locuinte sau ale noului stapan. Nu este bine sa se raspunda la atitudinea rezervata a cainelui printr-o purtare energica. O stare trecatoare de agresivitate a unui ciane in asemnea conditii este o expresie a faptului ca se simte amenintat, existand posibilitatea ca el sa reactioneze prin muscatura.
Datorita adoptarii legilor de protectie a animalelor in Romania, cazurile de tortura si cruzime fata de animale sunt tot mai rare. Animalele au dreptul dat de lege de a fi ingrijite corespunzator. Cainii trebuie sa aiba un culcus curat, ferit de intemperii, si sa primeasca suficienta hrana si apa. In multe tari chinuirea si tortura animalelor este interzisa si pedepsita prin lege.
Imbatranirea cainelui
La varsta de aproximativ 10 ani incepe perioada de imbatranire a cainelui. Majoritatea cainilor ajung la varsta de 10-16 ani, in cazuri excetionale la 25 de ani. La catea fecunditatea scade evident dupa al 8-lea an de viata. Ciclcul sexual persista de obicei pana la moarte. La masculi scade vizibil interesul sexual dupa varsta de 10 ani, spermatogeneza persistand insa pana la moarte.
Cainele batran se comporta asemanator omului batran. El devine mai comod si nu mai poate fi scos asa usor "dintr-ale lui". Nu-l mai intereasza prea mult evenimentele din jurul lui: vede si aude mai rau. Un simptom frecvent al imbatranirii este opacitatea cristalinului, cauzata de tulburarea metabolismului cristalinului, insotita deseori de diabet. Cainii orbi se orienteaza extrem de bine cu ajutorul mirosului si a simptului tactil, incat deseori stadiul de inceput al orbirii trece neobservat. Alte semne ale imbatranirii sunt incaruntirea si scaderea interesului sexual.
Cainii batrani sunt deosebit de atasati de stapanii lor. Este deci usor de inteles de ce un amator de caini se desparte cu greu de cianele sau batran.
- Trimite aceasta pagina:
-