animale de companie
Tags:  origine   pisica

Originea pisicilor

In asezamintele umane vehi s-au gasit in urma sapaturilor arheologice multe oase de caini dar putine de pisici. Stramosii pisicilor domestice sunt pisicile salbatice care exista si astazi in multe locuri din lume, mai ales in zonele cu paduri intinse. Modul de viata si comportamentul pisicii de casa sunt asemanatoare cu ale pisicii salbatice.

Pisicile au fost domesticite in Egipt, in Mesopotamia si in India. In aceste regiuni cerealele jucau un mare rol in alimentatia omului. Rezervele de cereale erau pastrate in depozite mari, protejate impotriva rozatoarelor de catre pisici. Astefel pisicile si-au castigat un rol binemeritat, fiind declarate chiar animale sfinte. In Egipt omorarea unei pisici era fapta pasibila de pedeapsa. Uneori pisicile erau imbalsamate si depuse in cimitire speciale pentru pisici.

Din Egipt pisica a ajuns treptat in regiunile Marii Mediterane, apoi in Grecia si in Italia. In Roma antica se pare ca au existat multe pisici: unele sunt reprezentate prinzand soareci sau pasari. Legiunile romane au raspandit pisicile in cursul primului secol al erei noastre in intreg Imperiul Roman. La germani, pisica era animalul preferat al zeitei Freya. Popularitatea ei insa nu era asa de mare ca aceea a cainelui.

In Evul Mediu parerile despre utilitatea pisicii erau foarte impartite. La aceasta au contribuit probabil pasiunea pentru vanatoarea de pasari si lacomia ei. In unele regiuni pisica era chiar vanata. A mai existat superstitia ca pisica ar fi aliata diavolului sau a vrajitoarelor.  Dupa cum se stie pisica vaneaza de preferinta noaptea. Lumina de intensitate mica se reflecta in stratul pigmentar al retinei provocand o irizatie verde, ceea ce inspira unor oameni frica.

Odata cu epoca moderna, cu progresul stiintelor, au disparut si ideile preconcepute despre pisici. Meritele pisicii in distrugerea soarecilor si sobolanilor au fost din nou recunoscute, a crescut tot mai mult popularitatea ei, iar astazi exista in lume un numar foarte mare de iubitori de pisici.


Tags:  origine   pisicaAjutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestileSpune Nu eutanasierii!

Spune Nu eutanasierii!

Animale-iubite.ro susutine dreptul la viata al cainilor fara stapan si lupta impotriva eutanasierii acestora. Eutanasierea cainilor fara stapan, care s-a practicat pana de acum de multe ori in Romania, cu sau fara stirea publicului larg nu este solutia pentru disparitia cainilor fara stapan, dupa cum s-a demonstrat deja. O campanie de sterilizare a acestora condusa corect, de persoane competente si iubitoare de animale poate avea rezultatele dorite mai repede decat ne asteptam. Daca sustii dreptul la viata al cainilor fara stapan spune-ti parerea, participa la meetingurile organizate de iubitorii de animale sau semneaza petitii. Daca sustii civilizatia si iubesti animalele fa tot ce poti pentru a opri masacrarea in masa a cainilor fara stapan!

Semneaza petitia impotriva eutanasierii aici:
http://www.fnpa.ro/petitie/spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici
Made by: