animale de companie
Tags:  origine   pisica

Originea pisicilor

In asezamintele umane vehi s-au gasit in urma sapaturilor arheologice multe oase de caini dar putine de pisici. Stramosii pisicilor domestice sunt pisicile salbatice care exista si astazi in multe locuri din lume, mai ales in zonele cu paduri intinse. Modul de viata si comportamentul pisicii de casa sunt asemanatoare cu ale pisicii salbatice.

Pisicile au fost domesticite in Egipt, in Mesopotamia si in India. In aceste regiuni cerealele jucau un mare rol in alimentatia omului. Rezervele de cereale erau pastrate in depozite mari, protejate impotriva rozatoarelor de catre pisici. Astefel pisicile si-au castigat un rol binemeritat, fiind declarate chiar animale sfinte. In Egipt omorarea unei pisici era fapta pasibila de pedeapsa. Uneori pisicile erau imbalsamate si depuse in cimitire speciale pentru pisici.

Din Egipt pisica a ajuns treptat in regiunile Marii Mediterane, apoi in Grecia si in Italia. In Roma antica se pare ca au existat multe pisici: unele sunt reprezentate prinzand soareci sau pasari. Legiunile romane au raspandit pisicile in cursul primului secol al erei noastre in intreg Imperiul Roman. La germani, pisica era animalul preferat al zeitei Freya. Popularitatea ei insa nu era asa de mare ca aceea a cainelui.

In Evul Mediu parerile despre utilitatea pisicii erau foarte impartite. La aceasta au contribuit probabil pasiunea pentru vanatoarea de pasari si lacomia ei. In unele regiuni pisica era chiar vanata. A mai existat superstitia ca pisica ar fi aliata diavolului sau a vrajitoarelor.  Dupa cum se stie pisica vaneaza de preferinta noaptea. Lumina de intensitate mica se reflecta in stratul pigmentar al retinei provocand o irizatie verde, ceea ce inspira unor oameni frica.

Odata cu epoca moderna, cu progresul stiintelor, au disparut si ideile preconcepute despre pisici. Meritele pisicii in distrugerea soarecilor si sobolanilor au fost din nou recunoscute, a crescut tot mai mult popularitatea ei, iar astazi exista in lume un numar foarte mare de iubitori de pisici.


Tags:  origine   pisica

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici