Ca si puii de caine, puii de pisica se nasc imaturi astfel ca au nevoie de multa ingrijire. Durata gestatiei este in medie de 65 de zile, cu limite intre 63-68 de zile. Pisica este foarte fecunda : numarul mediu al puilor este de 4 dar se poate ajunge pana la 10 pui.
In ultima treime a gestatiei creste simtitor apetitul pisicii si volumul abdomenului. Inaintea fatarii se observa tumefierea mamelei si a vulvei. Pisica se retrage intr-un loc linistit unde isi construieste un cuib. Se recomanda sa i se pregatesca o ladita cu perna care va fi asezata intr-un colt linistit al locuintei. Majoritatea fatarilor au loc in intervalul dintre lunile aprilie si august, avand in vedere ca perioada de rut dureaza din februarie pana in mai.
Fatarea incepe prin contractii tot mai intense ale uterului, care provoaca deschiderea gatului uterin. Rand pe rand are loc expulzarea puilor, fiecare cu placenta lui. Pisica linge cu grija puii si ii duce in cuib. Ea manaca placenta si lichidele anexiale. Intervalul dintre expulzarea puilor poate fi foarte scurt (minim 30 de secunde) sau mai lung (pana la 40 de minute). In timpul acestor pauze pisica se misca, se incovoaie sau se intinde.
Pisica este, asemanator catelei o mama buna, care isi ingrijeste puii cu mult devotament. Dupa termianrea fatarii puii sunt adunati cu toii in cuib ; pisica se strange in jurul lor si le tine cald. Curand, puii devin vioi si dupa 1-2 ore incep sa suga. Daca fatarea dureaza mai mult puii nascuti primii incep sa suga cat mama lor mai este preocupata cu fatarea. Orientarea pisoilor spre mamelon are loc pe baza caldurii corpului mamei si a mirosului acestuia. Pisica isi ajuta puii dirijandu-i cu capul spre mameloane. In primele zile intervalul dintre supturi este de 2-3 ore.
In primele zile de dupa fatare pisica este procupata exclusiv cu alaptatul si cu incalirea puilor : paraseste cuibul la intervalle mari, mananca, bea si se intoarce repede. Zgomotele facute de puii din cuib o determina sa se intoarca imediat. Dupa reintaoarcere pisica isi scoala puii lingandu-i si impingandu-i, trezindu-i pentru supt. Puii isi recunosc foarte curand mama dupa miros deosebind-o de alte pisici. Dupa cateva zile fac primele incercari de deplasare. Cazand din cuib ei incep sa planga iar mama ii readuce cu grija prinzandu-i cu dintii de o cuta a pielii din regiunea gatului. Din cand in cand pisica isi linge cu multa tandrete puii, tinandu-i astfel curati. In primele saptamani i se poate adauga un pui de la o alta pisica pe care il ingrijeste la fel de bine.
Dezvoltarea puilor are loc in mai multe etape. In primele 3 saptamani de viata sunt inca neajutorati si dorm aproape tot timpul find ingrijiti cu multa dragoste de pisica mama. In acest timp are loc dezvoltarea creierului si a organelor de simt. Apoi urmeaza o perioada cand puii incep sa se miste mai mult si sa exporeze mediul inconjuator. Pisoii fac mici « excursii » si se joaca mult. Dupa o luna laptele matern nu mai acopera nevoile nutritive ale puilor. Ei incep sa manance diferite alimente si sa-si insoteasca mama la plimbare.
In primele saptamani dupa fatare pisica nu trebuie sa fie deranjata cand isi ingrijeste puii. Daca si-a ales cuibul intr-un loc nepotrivit, expus privirii oamenilor ea prefera sa-l mute. Fiecare pisoi este dus separat in noua locuinta. Cand apare un dusman pisica se indreapta spre el pufaind, aparandu-si puii chiar cu pretul propriei vieti.
In educarea tinerilor pisici este bine sa nu se faca nici o concesie. Ele au, printre altele, obiceiul rau sa cerseasca de mancare cand omul sta la masa. In acest caz trebuie sa li se dea in prealabil de mancare si poi sa fie tratate cu indiferenta. De asemenea au obiciul de a-si ascuti ghearele. Pentru a proteja obiectele din casa de ghearele pisicilor este bine sa li se ofere un lemn pentru zgariat. La varsta de 2-3 luni pisica poate fi obisnuita sa fie purtata in lesa. Invata repede diferite cuvinte, mai ales numele ei si vine fugind daca este strigata pe nume.
Majoritatea pisicilor ajung la o varsta de 8-16 ani, iar in mod exceptional la 30 de ani. Motanii castrati traiesc de asemenea mai mult decat pisicile. Castrarea se face cu scopul de exclude comportamentul suparator al motanilor din timpul perioadei de imperechere.
Imbatranirea se manifesta la pisica printr-o comoditate crescanda si prin diminuarea activitatii corporale. Animalel se ataseaza mai mult de om, de locuinta. Capacitatea de reproductie la femele se mentine pana la o vasrta inintata, dar creste numarul puior nascuti morti. Motanul ramane apt de reproductie de obicei pana la sfarsitul vietii. Pisicile in varsta au nevoie de ingrijirea dintilor, deoarece se formeaza tartrul dentar care poate duce la inflamarea gingiilor. La pisicile in varsta se inregistreaza mai vrecvent diabetul si tumorile (mai ales la nivelul tesutului limfatic si al glandelor mamare)