animale de companie
Tags:  pasari   papagali   perusi   vorbire

Cum invatam perusii sa vorbeasca

O calitatea deosebita pe care o au aceste minunate pasari este aceea ca unele exemplare pot imita vocea omeneasca. Calitatea cuvintelor pe care le pot pronunta perusii este insa destul de slaba si nu se pot compara cu alte exemplare de talie mare care pot pronunta cuvinte mai clar. Prin exercitii pe care vi le vom prezenta in continuare, perusii pot totusi invata unele cuvinte.

In primul rand perusii pot fi invatati sa vorbeasca doar daca sunt luati de mici de langa parinti si crescuti separat, fara a avea contact cu alti papagali. Papagalii trebuie luati de langa parinti inca din cuib (cel mai indicat) insa in acest caz ei trebuie hraniti zilnic cu mei decorticat si cu terci de gris pana cand incep sa manance singuri, fie la maxim o saptamana dupa ce au iesit din cuib. Papagalul ales trebuie sa fie cat mai bland, sa nu se sperie cand apropiem mana de el. De asemenea un criteriu important al alegerii perusuilor este cel al sexului, la perusii ondulati mai buni vorbitori fiind masculii. Stabilirea sexului la o varsta asa frageda este dificila insa iata un indiciu care va poate ajuta: culoarea ceromei ce inconjoara narile la masculi este in intregime de culoarea roz-violacee, pe cand la femele este roz-violacee pe margini, slabind in intensitate pana in dreptul narilor unde este bleu-albicioasa.

Dupa alegerea puiului potrivit, acesta se tine intr-o cusca de marime medie 50 X 30 X 20 cm cu vase cu apa, hrana obisnuita descrisa mai sus, si nisip pe jos. Acesta trebuie tinut izolat fata de alti papagali, pentru a nu auzi cantecele acestora, deoarece acest lucru l-ar face sa nu mai imite vocea omeneasca.

Primul lucru ce trebuie facut este imblanzirea perusului, prin evitarea zgomotelor si a miscarilor bruste. Trebuie sa ne apropiem de cusca si cu miscari line sa punem mana pe el, fara sa-l speriem, sa il mangaiem pe ceafa si pe partile laterale ale capului. Dupa ce repetam acest lucru de mai multe ori, il invatam sa ne stea pe deget si incet putem sa-l scoatem din colivie.La primele incercari de a-l scoate din colivie probabil se va speria si va zbura prin camera, lovindu-se de pereti si de geam. Trebuie lasat sa se linisteasca si de cele mai multe ori se intoarce singur la crescator. In caz contrar il prindem usor, cu blandete si il punem inapoi in colivie.In tot acest timp ii repetam numele sau cuvantul care vrem sa-l invete.Repetam aceste exercitii de mai multe ori pe zi pana cand papagalul se imblanzeste si se imprieteneste su crescatorul.

Dupa ce s-a imblanzit, perusul este lasat sa zboare in camera si se observa ca este foarte prietenos cu cresatorul, asezandu-se pe umerii lui, pe deget, etc. Partea cea mai importanta in acest moment este repetarea cuvantului (la inceput este de preferinta alegerea unor cuvinte usoare Riki, Kiki, Miki, etc.) de multe ori pe zi, pana cand il pronunta (pe la varsta de 3-6 luni). Este important ca atat pe perioada de invatare cat si dupa ce pronunta cuvantul, sa nu pronuntam nici un alt cuvant. Este indicat ca invatarea perusului sa fie facuta de o singura persoana, pentru ca papagalul sa nu auda alt timbru vocal care sa-l enerveze sau sa-l dezorienteze. Performante mai bune in invatarea perusilor sa vorbeasca il au femeile si copiii, deoarece au vocea mai subtire si astfel mai apropiata de glasul papagalului.

Dupa ce l-am invatat un cuvant, se trece la invatarea altuia nou, cu repetarea cuvintelor ce le-a invatat deja, in caz contrar putand sa uite ce a invatat. Dupa ce a invatat mai multe cuvinte se poate trece la invatarea unor propozitii scurte, insa nu i se pronunta decat un cuvant sau o propozitie odata si dupa ce a invatat-o bine se trece la urmatoare.

Un mod interesant si eficace de a invata un papagal sa vorbeasca este prin inregistrarea unui cuvant pe caseta si redarea in mod repetat.

Astfel pentru a invata un papagal sa vorbeasca este nevoide de multa rabdare, insa un astfel de efort se merita pe deplin, rasplata fiind satisfactia pe care o veti avea cand papagalul va va striga pe nume cand veti intra in camera :). Succes!

http://www.papagali.home.ro/
Tags:  pasari   papagali   perusi   vorbire


70 comentarii

Bianca - 16.05.2012
Foarte frumos!!!

Elena - 19.02.2012
Am doi perusii ea a depus oua dar peste un timp a refuzat de la ele dece,carei cauza?

criss - 30.12.2011
AM DOI PERUSII O FATA SI UN BAIAT PE CARE II CHEAMA coco SI lola EI SUNT MARI DAR AU DAT RASPUNS LA CE E MAI SUS SI SUN CHIAR MANDRA DE EI.

lau - 28.08.2011
mai Exact ce trebuie sa le dau sa manance puilor chiar cand im luat din cuib... datim reteta .ms

o fata di la tara - 26.08.2011
tot ce este scris pe site-ul asta e adevarat pentru ca deoarece finindca eu am faqt ce a scris aicisa ciniva si yo am inteles ca trebui sa imi fac papagalul sa vorbiasca inrun mod mai explicit pentru voi copchii .deci ci trebui sa faceti iesti sa asclutati ci va zici aicisa oamenii astia.

cosmyy - 13.08.2011
azi am cumparat 2 perusi pui si vruiam sa stiu si eu mai multe despre ce pot sa le dau sa manance cum fac sa imi dau seama daca fac oua va rog un mic sfat sincer ps mersi

corina - 08.08.2011
buna am si eu 2 perusi frumosi unul galben pe nume bibi si unul albastru pe nume rokko ei au facut pui 5 pui si eu iam loat pe cei 5 pui i-am dus intr-o camera ca sa nu ii auda parinti lor si i-am invatat sa vorbeasca///astazi i-am zis un cuvant si maine l-am repetat asa am tinut 10 zile un cuvant si s-a invatat sa vorbeasca asa am si eu 5 vorbitori si 2 cantatori v-a placut scrieti da s-au nu .... la revedere o sa mai vin cu acceste invataturi tineti minte ii tineti intro camera cu becu stins si cu o patura pe voliera sau cusca ..///la revedere papa

alexia - 20.04.2011
eu iubesc foarte mult natura si animalele si de multe ori am vrut sa infiintez la scoala cluburi cu aceasta tema de a proteja natura . acest articol mi se pare asa dragut si foarte interesant imi place acest site si am sa le spun celor ce au creat acest blog ca ar fi putut sa introduca si un minuscul detaliu care ar fi de a indemna lumea sa nu mai polueze natura pt ca noi vrem sa traim dar poluand si noi si animalele care ne sunt dragi vom muri .

dani757 - 06.04.2011
multumesc gela

dani757 - 06.04.2011
multumesc gela




Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici