animale de companie
Tags:  boli   pasari   papagali

Sanatatea papagalilor

Atunci cand e vorba despre o pasare ranita sau bolnava sunt 5 lucruri esentiale care trebuiesc avute in vedere:

1. Caldura necesara papagalului bolnav
Caldura este parametrul cel mai important care trebuie avut in vedere. Ia in calcul faptul ca pentru papagali temperatura ideala este intre 30 si 33 de grade C. Papagalii folosesc cea mai mare parte a resurselor lor metabolice si a energiei pentru a pastra temperatura corpului la 40 de grade C. De aceea, atunci cand ai de a face cu o pasare bolnava trebuie sa ridici temperatura camerei la 30 de grade C. Atunci cand pasarea incepe sa-si revina trebuie sa incepi sa scazi treptat temperatura camerei, cu cate un grad pe zi, si sa atingi astfel treptat temperatura naturala a aaerului din camera. Ideea de baza este deci sa ridici temperatura aerului pentru ca papagalul tau sa nu-si mai risipeasca energia pentru a -si creste temperatura corpului si pentru a-l face astfel mai capabil sa lupte impotriva bolii.

2. Umiditateaaerului necesara papagalului bolnav
Al doilea parametru important atunci cand ai de a face cu un papagal bolnav este umiditatea aerului. Importanta acestui aspect capata conotatii vitale atunci cand este vorba despre o boala la plamanii papagalului, o boala de natura respiratorie. Daca pasarea sufera de o rana sau este sanatoasa, umiditatea aerului nu este atat de importanta. Umiditatea aerului il ajuta pe papagal in procesul de respiratie, usurand acest proces. Cea mai buna alegere pentru solutionarea acestei probleme ar fi un vaporizator sau un umidificator. Daca nu ai astfel de aparate la indemana poti duce pasarea in baie si poti inchide si deschide alternativ robinetul de apa calda. Primele semen de probleme respiratorii la papagali sunt aparitia oricaror sunete la respiratie: fluieraturi, clincaneli, sunete asemanatoare bulbucilor, haraieli, etc. Ar fi bine ca un medic veterniar sa-ti confirme faptul ca papagalul tau are probleme respiratorii. Cel mai clar indiciu al problemelor respiratorii este miscarea cozii in timpul respiratiei. In plus, daca papagalul tau tine ciocul deschis ca sa poata respira atunci poti fi sigur ca papagalul are probleme respiratorii. Nu uita sa apelezi la medicul veterinar, nu incerca sa rezolvi de unul singur aceasta problema de sanatate.

3. Fluidele necesare papagalului bolnav
Din cauza problemelor de sanatate papagalul tau s-ar putea sa nu primeasca intreaga cantitate de fluide de care organismul lui are nevoie. Asta se intampla din cauza temperaturii crescute a corpului si din cauza digestiei cu probleme, in asa fel incat papagalul poate ajunge chiar sa nu mai bea apa de unul singur. Solutia la aceasta problema este sa-i oferi papagalului tau fluide cu o lingura, o seringa fara ac, sau chiar de pe degetul tau. Este bine sa ii oferi papagalului suc de mere sau de grefe, apa plata cu zahar sau miere de albine, solutii medicale cu glucoza si saruri. Daca papagalul refuza sa bea fluidele sau nu reusesti sa i le dai asa cum trebuie apeleaza la un veterinar care sa-i injecteze aceste fluide sub piele.

4. Nutritia papagalului bolnav
La fel cum se intampla in cazul fluidelor, atunci cand papagalul tau refuza sa manace trebuie sa-l hranesti cu orice pret, chiar cu forta, pentru ca pasarile sunt destul de fragile. Papagalii pot muri de foame in 48-72 de ore atunci cand sunt sanatoasi, asa ca imagineaza-ti cat de repede poate muri un papagal bolnav care nu mamanca.

Asa cum am aratat mai sus, principala grija trebuie sa fie aceea de a creste temperatura camerei, iar urmatoarea aceea de a oferi mancare papagalului bolnav. Papagalul trebuie sa primeasca produse cu un continut inalt de carbohidrati, dar in acelasi timp usor de digerat: mancare pentru copii, cereale pentru copii, crema din grau, pelete amestecate cu suc de fructe, miere de albine, suc de fructe (dar nu suc de portocale), suc de papaya. Ai in vedere ca doar cu o hrana adecvata o pasare se poate insanatosi cu adevarat, deci ajut-o sa-si revina!

5. Linistea si nivelul de activitate al papagalului bolnav
Un papagal bolnav trebuie tinut intr-o camera intunecoasa, fara jucarii, pentru a ramane linistit si inactiv. Daca ai activitati galagioase muta papagalul intr-o parte a casei care este linistita. E ca si cum un membru al familiei tale ar fi bolnav, nu-i asa? Pai, de cele mai multe ori, papagalii fac parte din familie.

Ai in vedere: daca pasarea este sub tratament cu antibiotice ar putea avea probleme la digestia mancarii asa ca trebuie sa-i oferi iaurt, sau suplimenti lactici si acidici. Medicul veterinar te va sfatui in aceasta privinta.  Asta ajuta si la prevenirea infectiilor bucale. Daca totusi apar puncte albe pe limba sau pe gura medicul veterinar poate prescrie un tratament anti-ciuperca. Ai in vedere sa nu cumva sa supraalimentezi pasarea, pentru ca poate vomita. E mai bine sa-i oferi cantitati mici de mancare dar sa o hranesti mai des.
Tags:  boli   pasari   papagali


2 comentarii

Ramona - 21.02.2016
Bunã ziua! De o lunã am achiziționat doi peruși: un mascul și o femelã. Dupã ce m-am asigurat cã a trecut ceva timp, cam o lunã , le-am dat drumul prin casã. Am constat cã perușul mascul este mai mic și nu le are cu zborul. L-am bãgat înapoi în cușcã cu mâna mea. A doua zi, el nu a mai mâncat, decât rar (le-am dat niște morcov și nu știu cât de încântați au fost de idee, pentru cã le mai dãdusem doar o singurã datã înainte). Toatã ziua a stat umflat, cu ochii pe jumãtate închiși (am crezut inițial cã este obosealã), iar acum își mișcã capul extrem de repede, se dã cu ciocul de gretele cuștii și nu ciripãie, efectiv croncãne ca o cioarã. Sunt foarte speriatã, mã puteți ajuta cumva?

Ioana - 08.07.2014
Papagalii meu au stat cam doua zile fara mancare , dar totul parea ok , se comportau normal . A3-a zi le-am luat de mancare si am vazut cand s-au dus sa manance , apoi nu s-au mai ridicat de acolo . E din cauza ca au stat fara mancare 2 zile ? Tin sa mentionez ca m-am uitat daca au mancat mult , insa ei nu s-au indopat , un compartiment fiind aproape neatins , sau mancarea a avut ceva care le-a adus moartea ? Va rog , raspunde-ti-mi ..


Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestile



Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici