animale de companie
Tags:  catel   proverbe   expresii

Expresii si proverbe cu caini

Daca vrem sa evidentiem fidelitatea si atasamentul unui om, spunem “ este credincios ca un caine” . Fidelitatea cainelui fata de stapan a fost evidentiata in multe basme si poeme. Sa ne amintim de cainele “ Argos” a lui Ulise, care a fost singurul care si-a recunoscut stapanul la intoarcere. Cele mai frumose povestiri cu caini in literatura germana apartin lui Thomas Mann .

Cand doi soti nu se inteleg bine se spue: se inteleg ca pisica cu cainele, adica se certa si se zbarlesc unul la altul. In conceptia multor oameni cainele si pisica simbolizeaza dusmania dintre animale. Parerea este justa din punct de vedere al dezvaltarii acestor doua specii. Lupii vaneaza si pisici slbatice daca reusesc sa le incercuiasca pe un teren fara copaci. Intr-o padure, lupii nu au sanse sa prinda o pisica. De asemenea, nici pisicile salbatice nu se dau in laturi de la un atac asupra puilor de lup care se afla in barlogul lor. S-a putut dovedi insa de nenumarate ori ca antipatia dintre caine si pisica nu este  de natura ereditara. Daca puii de caine sunt crescuti alaturi de puii de pisica  animalele se obisuiesc, mai ales din punct de vedere olfactiv, se joaca impreuna si nu prezinta nici cea mai mica antipatie. Aceasta relatie prieteneasca se pastreaza si atunci cand animalele devin adulte.

Cainele nu s-a bucurat intodeauna de aprecierea de care se bucura astazi. In Evul Mediu, majoritatea cainilor traiau la tara si duceau o viata de mizerie. Din aceste timpuri au mai ramas cateva espresii ca: a ajuns mai rau ca un caine sau viata de caine. Daca ne gandim insa la viata privilegiata de astazi a cainilor, la grija  cu care sunt inconjurati, expresiile de mai sus si-au pierdut in fond sensul. Dupa parerea unora expresia: a ajusn mai rau ca un caine  se trage din vremea romanilor.

O veche zicala spune: cainele care latra nu musca. Cine se apropie de un teritoriu imprejmuit, aparat de un caine care latra furios, va constata deseori ca dupa ce intra cainele isi schimba atitudinea si se retrage cu coada intre picioare . Atata  timp cat intre om si caine se afla gardul despartitor, cainele care nu este dresat pentru aparare, se va arata curajos. Daca omul se apropie cainele fuge, asa cum fuge de regula si lupul daca se aproie un om. Uneori cainele musca pentru ca se simte amenintat , mai ales  cand spatiu din jur nu-i perminte sa se retraga. Cainele considera in acest caz ca este incercuit si fortat sa se apere.

Tags:  catel   proverbe   expresii


7 comentarii

Alexandra - 17.01.2014
ce tare

DANA - 17.07.2011
este ingrozitor ce se intampla cu cainii in Romania !!!!!!!!!!! locuiesc in Austria, o tara civilizata , tara i n care legea protectiei animalelor este f dura si foarte bine aplicata. Problema in Romania este ca de cele mai multe ori uitam ca animalele iubesc neconditionat, ca sunt cei mai buni prieteni ai omului, si este foarte dureros ca de multe ori nu ne gandim cate vieti omenesti au fost salvate de catre prietenele noastre necuvantatoare. Oare prietenii nostrii cer prea mult? O MANGAIERE !!!!!

cea mai mare iubitoare de caini - 08.07.2011
doamnee de ce ii omorati....au nevoiie de afectiune

lala - 15.03.2011
booi prostii draq` cainele este cel mai bun prieten al omului cum de il omorati pe cel care va apara mereu de necaz!!!!!!!SPUNETI NU!!!!!!!EUTANATIERII CAINILOR!!!!!!!!!NU ITI OMORA CEL MAI BUN [PRIETEN1!!!!!!

iase - 18.10.2010
santeti nebuni

iase - 18.10.2010
santeti nebuni

iase - 18.10.2010
santeti nebuni


Ajutor pentru hrana animalutelor
Numele meu este Tocea Oprica, am 72 de ani, de profesie contabil, actuala pensionara si de cand ma stiu iubesc si ajut animalele. Cu durere in suflet scriu acest mesaj deoarece am ajuns intr- o situati...

Adauga povestea animalutului tau
Vezi toate povestilePungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Pungile de plastic omoara zilnic zeci de animale

Tone de pungi de plastic sunt aruncate in mari si oceane pentru ca nu mai unde sa fie depozitate pe pamant. Acestea ajung sa sufoce zeci de delfini, broaste testoase, rechini, balene, foci sau pasari. Renuntand la folosirea pungilor de plastic si acceptand sa le inlocuiesti cu o sacosa de panza diminuezi cantitatea de pungi de plastic ce sunt aruncate zilnic la gropile de gunoi sau in oceane. Crezi ca e putin? In timpul vietii tale vei reduce numarul de pungi de plastic din natura cu 22.000. Fa un gest mic si foloseste de acum o sacosa de panza la cumparaturi!


spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici