animale de companie
Tags:  catel   hrana

Hranirea cainilor

O hranire corecta este de cea mai mare importanta pentru mentinerea sanatatii cainelui. In cursul perioadei de crestere a catelului necesarul de hrana per kilocorp este mai mare decat in cursul perioadei de adult. In perioada de intarcare a cainelui hranirea acestuia trebuie sa se faca cu o grija deosebita. La varsta de 3 luni se va administra hrana de 3-5 ori pe zi, la 4-7 luni de 2-3 ori pe zi, la 8-10 luni de 1-2 ori pe zi iar la cainele adult o data pe zi. In timpul mesei cainele nu trebuie deranjat, deoarece se supara si maraie amenintator, cu scopul de a-si "apara" hrana. Intr-o colectivitate de cainin consumul de hrana decurge foarte rapid.

Necesarul de hrana al cainilor

Necesarul de hrana al cainilor depinde de marimea si de gradul de soliditate al acestora. Cainii mici, cu o masa corporala de circa 2 kg au nevoie de mai multa hrana/kilokorp decat cainii mari, cu o masa corporala de pana la 90 kg. Activitatea, miscarea intensa a cainelui detrmina o crestere a necesarului de energie si deci a necesarului de hrana.

Supraalimentatia cainelui
Supraalimentatia este o frecventa greseala a crescatorilor de caini. Obezitatea favorizeaza aparitia unor boli articulare (mai ales la nivelul coloanei vertebrale), a unor boli metabolice (mai ales diabetul) si a bolilor cardiovasculare. Cainele obez se deplaseaza greu. El se "taraste" in timpul plimbarii, si deseori are un stapan de asemenea obez. Miscarea nu este un remediu impotriva obezitatii: consumul de energie in timpul miscarii nu este atat de mare incat sa duca la consumarea intregii cantitati de energie furnizata de ratia administrata. In afara de asta, miscarea provoaca foamea. Cea mai buna metoda de slabire pentru catel este intercalarea "zilelor de foame" intre zilele in care animalul este hranit. "Zilele de foame" ale catelului nu vor fi niciodata una dupa alta.De asememenea se va scadea cantitatea de grasimi din macarea catelului, iar dulciurile sunt complet interzise.

Alimentatia catelei gestante
In timpul gestatiei catelei necesarul de hrana creste mai intens abia in ultima treime, dar cateaua are nevoie de o hrana bogata in proteine, vitamine si substante minerale in cursul intregii gestatii. Necesarul de hrana creste si mai mult in perioada lactatiei: in prima saptamana necesarul suplimentar zilnic este de 105 kcal/kilocorp iar in saptamanile 2-8 de 275 kcal/kilocorp.

Cainii consuma in general aceleasi alimente ca si oamenii. Deseurile de abator ( de exemplu maruntaiele, care au un miros dezagreabil pentru om ) sunt mancate cu mare placere de catre caine. Deseori oamenii cred ca daca fac parte dintre carnivore cainii ar avea nevoie de o cantitate mare de proteine. Dar acestu ucru nu este adevarat: necesarul de proteine nu este cu mult mai mare decat la ierbivore. In timpul perioadei de crestere, de gestatie si de lactatie se considera ca proportia cea mai favorabila de proteine din hrana cainelui este de 20-25%. La cainele adult este suficient sa reprezinte 15-20% din substanta uscata. Cantitatea cea mai mare din hrana  catelului este reprezentata de amidon, care va fi bine digerat. Mancarea cainelui trebuie sa contina si o cantitate mica de lipide, pentru a se asigura necesarul de acizi grasi nesaturati (acid linoleic, acid linolenic). De obicei insa hrana cainelui contine un exces de grasimi. In alimentatioa cainelui de folosesc tot mai des preparate finite, speciale, mancarea speciala pentru caini.

Carente alimentare la catei
Cele mai importate carente alimentare din cursul perioadei de crestere sunt carentele de vitamina D si carentele in substante minerale necesare dezvoltarii oaselor: calciu, fosfor. Vitamina D se formeaza in pielea cainelui, dar intr-o canititate foarte mica din cauza parului si a pigmentiklor din par si piele. Majoritatea produselor de origine animala, cu exceptia ficatului, a pestelui si a produselor din peste contin doar o cantitate foarte mica de vitamina D.  Meniul cateilor este bine sa contina deci cantitati mici de ficat si de produse din peste. Din saptamana a 4-a de viata li se vor oferi cateilor alimente bogate in vitamine. In general in mancarea cainilor se folosesc urmatoarele mterii prime: carne proaspata, maruntaie ( ficat, inima, rinichi), faina de oase, fulgi de ovaz, morcovi si fructe. Faina de oase, chiar daca se administreaza in cantitati mici contribuie in mod substantial la administrarea necesarului de substante minerale.

Rahitismul la caini
Rahitismul apare la caini cel mai frecvent la varsta de 4-10 saptamani. Tesutul osos este moale, sarac in substante minerale si se indoaie in caz de solicitari. Sufera mai ales oasele lungi si coloana vertebrala. Cateii rahitici se dezvolta incet. Deformarile oaselor cateilor, odata aparute nu mai pot fi remediate printr-o hrama complexa. Profilaxia rahitismului la catei are asadar o mare importanta in cadrul ingrijirii acestora.
Tags:  catel   hrana


4 comentarii

Mihaila Eugen - 13.10.2010
In cate ratii pe zi va fi administrata mancarea la o catea gestanta aflata in cea de a sasea saptamana.

diddy - 07.07.2009
eu vreau sa zica despre hranirea cateilor la 2-3 sapt

ela - 11.06.2009
mergi totusi cu ea la un veterinar...lipsa poftei de mancare poate fi semn de boala

kayla - 11.06.2009
catelusa mea in varsta de o luna si jumate nu prea mananca...probleme poate fi faptul ca a fost luata de langa mamaica ei prea devreme?cum o pot face sa manance ? multumim
Spune Nu eutanasierii!

Spune Nu eutanasierii!

Animale-iubite.ro susutine dreptul la viata al cainilor fara stapan si lupta impotriva eutanasierii acestora. Eutanasierea cainilor fara stapan, care s-a practicat pana de acum de multe ori in Romania, cu sau fara stirea publicului larg nu este solutia pentru disparitia cainilor fara stapan, dupa cum s-a demonstrat deja. O campanie de sterilizare a acestora condusa corect, de persoane competente si iubitoare de animale poate avea rezultatele dorite mai repede decat ne asteptam. Daca sustii dreptul la viata al cainilor fara stapan spune-ti parerea, participa la meetingurile organizate de iubitorii de animale sau semneaza petitii. Daca sustii civilizatia si iubesti animalele fa tot ce poti pentru a opri masacrarea in masa a cainilor fara stapan!

Semneaza petitia impotriva eutanasierii aici:
http://www.fnpa.ro/petitie/spune-ti parerea
vezi toate discutiile

Sondaj de opinie

Ai adoptat un animal in urma unui anunt publicat pe acest site?

   
   
   
   

voteaza!
vezi rezultatele sondajului


Caini - Anunturi adoptii cainiPisici - Anunturi adoptii pisici
Made by: